Élelmeink, ételeink

Az étel, étkezés mindig központi kérdés az életben, hiszen enélkül nem is élnénk.

Ma - igen sajnálatos módon - kevéssé vegyszeres, nem manipulált ételeket, étel alapanyagokat nem könnyű találni. Pedig ételeink jelentősen befolyásolják gyermekeink fejlődését, mindannyiunk egészségét.

Sajnálatosnak tartom például, hogy a különféle genetikai deformációval született emberek esetében toleranciát várnak mindannyiunktól, miközben a deformációk kialakulásának okait mély hallgatás övezi.

Magánemberként számomra teljesen mindegy, hogy valaki három fejjel, vagy a láthatótól eltérő nemi identitással születik. A személyt elfogadom úgy, ahogyan van. A jelenséget nem fogadom el. Ha mód van rá próbálom megelőzni.

Hogyan jön ez egy ilyen oldalhoz?

Úgy, hogy a célok közé tartozik az ételek hatásának, az egészséges étel alapanyagok válogatásának megtanítása éppúgy, mint a kreatív ételkészítés. Természetesen mindez a lehető leggazdaságosabb változatban.

Miért javasoljuk a kreatív ételkészítést?

Mert nem látjuk, mit tudsz épp megvenni a boltban, mi van nálad épp otthon. Sokszor olyan alapanyag kombinációkból készülnek remek ételek, amiket nem találsz a szakácskönyvekben, míg lehet a szakácskönyv használata többletköltséggel jár.

Mit találsz és mit nem találsz nálunk?

Kizáró diétákat semmiképp nem fogsz találni, bármilyen divatosak. Ételeinkben - a mostani szokásoktól eltérően - kevés húst, semennyi cukrot, minimális lisztet és tojást, igen kevés tejterméket fogsz felfedezni. Egészen biztosan nem akadsz ételízesítő, azzal dúsított fűszerkeverék nyomára se.

Emellett valódi fűszereket, amikor van friss zöldfűszereket egészen biztosan találsz. Bebizonyítjuk, néhány növény általában nem fogyasztott része valójában ehető. Szívesen használunk fel ehető gyomnövényeket is, ha épp sikerül beszerezni. Az étel alapanyagok fontos ismérve lesz: a legjobb ami ott terem ahol élsz és megfelel az aktuális évszaknak.

Minden bizonnyal lesznek olyan étel alapanyagok, amelyekről sose hallottál, vagy némelyikről csak a mesében. Ezek között bizony olyan is akad, ami akár otthon az ablakban, az erkélyen is megterem.

Miért esett a választás az ételkészítési módok közül pont erre?

Elsősorban azért, mert ideje visszanyernünk nyitottságunkat a természetes iránt. Visszatalálni a sokszínű, változatos alapanyagokhoz. Ideje újra megtalálni azokat, akik ezt megtermelik, vagy akár meg is tanítják a termelését.

Mert bármennyire furcsa, de a nagyüzemi ellátás is korlátozó diéta, csak még vegyszeres is. Sokszor pont ebben a körben találhatók meg azok az összetevők melyek révén a különféle genetikai és szerzett betegségek, deformációk kialakulnak.

Nagyon sok ember nem érti, annyi zöldséget eszik, mégsem lesz egészséges. A vegyi adalékok, az általuk méginkább kizsigerelt termőföldek miatt van.

Ráadásul azok, akik megszokják a változatosságot, a minél színesebb, érdekesebb ételeket, sose fognak zavarba jönni ha gyógyteát, gyógyfűszert javasol nekik esetleges bajukban egy szakember. Már rég ismerni fogják a valódi ízeket, édeset, savanyút, keserűt, sósat és véletlenül se hiányzik nekik a mű zamat, hiszen az is benne van az ételeikben, egészen apró főzési és vágási trükkök révén.

Mik a céljai az ételek ilyen megkülönböztetett szerepének?

A megfelelő étel alapanyagokat akkor találod meg, ha van aki megtermeli. A termelés mindenkit gazdagít, ellentétben a pénzzel, amitől csak akkor tudsz életben maradni, ha van mit megvenned.

Létezik az étkezésnek két olyan vetülete, ami túl a gazdaságosságán külön szerepet játszik az egészségben:
  1. Közös ételkészítés = alkalom a beszélgetésre, együttlétre, együttműködésre. Közös bevásárlással is kombinálható, ha jól választod a helyet a közös tevékenység is kibővül. 8-10 fő közös vásárlása, ételkészítése ideális gazdaságossági szempontból is.
  2. Közös étkezés = együtt élvezzük a jól végzett munka gyümölcsét. (Szép szövegnek tűnik, de bizony még annak is van jelentősége, ha az alapanyagot termelőt megkínálod a kész étellel. Ha nem megoldható, legalább a jól sikerült étel receptjét vidd el. Az igazi termelő örül munkája megbecsülésének.)
Ezért van, hogy:
Ezzel a módszerrel megoldható a családon belül, vagy néhány együttműködő baráti családon belül a sokoldalúan tápláló étrend előállítása.

Emellett természetesen mindenképp foglalkozunk a cikk elején említett veleszületett, illetve kialakult genetikai deformációk, egyéb problémák elkerülésének, megelőzésének módjával, a meglévők lehetőség szerinti csökkentésével.

A mai élethelyzetben természetes az is: a hétköznapokban szeretnénk csökkenteni költségeinket, lehetőség szerint növelni bevételeinket. A megoldás egyik kulcsa mindenképp napi szükségleteink kielégítésében található. Igen, az étkezés is oda tartozik. De ez már az Üzleti tudáskurzus része...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

A megjegyzések moderáltak.