Utálom ha igazam volt

Épp olvasom, hogy rendkívüli forróság és szárazság várható. Ennek oka egy ritka időjárási helyzet, az Omega-blokk. Hőségriadók sora is várható, melegrekordok dőlnek meg.

Idén tavasszal találkoztam a mellékelt képen látható érdekes, természetes anyagú eszközzel. Úgy hívják: gyökéritató-agrooter.

Röviden arról, mire való: „...jellegzetes kialakítású, üreges szerkezetű csövecske, amely nedves és levegős környezettel támogatja a gyökerek fejlődését.

csövecske A kis csövecskék - szájnyílásukkal akár felfelé, akár lefelé fordulva helyezkednek el - vizet és levegőt tárolnak, így a tápanyagok feltáródnak.”

A növények táplálásában a talajban meglevő mikroorganizmusok (baktériumok, gombák) aktivizálását oldja meg az eszköz. Az ásványi mikroőrlemény tartalmú és szerves kötőanyaggal stabilizált gyökéritató-agrooter csövecskék nemcsak a növényeknek, hanem a talajéletnek is tápanyagforrása.

A csövecskék ásványi tápanyag leadása fokozatos. A talajban élő mikroorganizmusokat „etetik, itatják”, vagyis táplálják és ellátják nedvességgel. A növények gyökérkörnyezetében a mikroorganizmusok életfeltételeit, a laza, levegős, páradús, nedves talajközeg nagymértékben javítja.

A gyökerek bizonyítottan a nedvesség irányába törekszenek. A vízraktározó csövecskékbe belenőtt gyökerek gyökérszőrein keresztül megvalósuló tápanyag felvétel éppen ott történik meg, ahol a legaktívabb a talajélet. Eredményeként - növényfajtól függően -, hamarabb kialakul és megkezdődik a baktériumok, a gombák és a növény közötti együttélés hatékony táplálkozási rendszere.

A feltaláló-gyártó - azóta olyanok tapasztalataival igazolva számomra, akik használják - minimum 50%-kal kevesebb öntözővíz igényt ígér, nagyobb terméssel együtt.

Az eszköz ma még gabonához nem megfelelő, de minden egyedileg ültetett, vagy palántázott növényre igen. Növénytípusonkénti mennyiségajánlással együtt kapható, így a szükséges mennyiség és kapcsolódó költség előre kalkulálható. Ára elfogadható, sőt ha több termelő közösen vásárol mennyiségi kedvezmény is van. Használatához külön szaktudás, géphasználat nem kell.

Egész tavaszon kampányoltam minden termelőnél akit ismerek, meg akit nem. Sorra elmondták: nem ismerik ezt a módszert, maradnak a megszokottnál.

Most itt az Omega-blokk. Kiégett termések, egekbe kúszó árak, veszteséges termelés... mindenkinél, aki nem értette időben: a víz akkor is kincs, ha van. Azt meg végképp meg kell becsülni, ha minimális induló többletköltséggel tudunk jóval több bevételt elérni akár árcsökkentés mellett is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

A megjegyzések moderáltak.